ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΛΙΓΝΙΤΗ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Αξιότιμη κα. Αυγερινοπούλου

Με αφορμή το ενημερωτικό σημείωμα που έλαβα για την έναρξη των εργασιών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και της υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ένα θέμα που έχει συζητηθεί πολύ τα τελευταία 2 χρόνια και αφορά την περιοχή μου.

 


 Το θέμα λοιπόν είναι η εξόρυξη και η δημιουργία μονάδας λιγνίτη στην Ελασσόνα. Σε αυτά τα 2 χρόνια οι ενημερώσεις που έχουμε για το συγκεκριμένο θέμα είναι συγκεχυμένες. Κάποιες φορές πληροφορούμαστε ότι το θέμα θα παγώσει και δεν πρόκειται να υλοποιηθεί και άλλες φορές βλέπουμε επαναφορά του θέματος στο προσκήνιο.


Προτού σας παρουσιάσω τους προβληματισμούς μου, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι κάτοικοι και  φορείς του Νομού είναι αντίθετοι σε ένα τέτοιο  σχέδιο.


 Η πιθανότητα δημιουργίας μονάδα λιγνίτη στην Ελασσόνα θα προκαλέσει σοβαρότατες επιπτώσεις σε περιβάλλον και ανθρώπους. Με τη  κατασκευή λιγνιτικής μονάδας, 4 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα θα εκπέμπονται σε ετήσια βάση στην ατμόσφαιρα. Ακόμα και με την χρήση των πιο σύγχρονων αντιρρυπαντικών τεχνολογιών, θα εκπέμπονται τεράστιες ποσότητες αερίων ρύπων και θα παράγονται ετησίως χιλιάδες τόνοι στερεών αποβλήτων κυρίως σε μορφή τέφρας.

Επίσης η τοπική ρύπανση του διοξειδίου του θείου που προκαλεί την όξινη βροχή θα ήταν πολύ μεγάλη και θα έκανε τη ατμόσφαιρα αποπνικτική. Όσο τρομακτικές μας φαίνονται αυτές οι εικόνες, άλλο τόσο πιο τρομακτικές θα είναι και οι επιπτώσεις στην υγεία όλων μας. Πνευμονοπάθειες, αλλεργίες, βλάβες στην νευρολογική ανάπτυξη των παιδιών και έξαρση του καρκίνου συνθέτουν ένα ανατριχιαστικό πάζλ. Τέλος νομίζω ότι όλοι μας καταλαβαίνουμε τι θα γίνει στους υδροφόρους ορίζοντες, στις καλλιέργειες και στην ατμόσφαιρα. Όλα αυτά αθροιστικά θα οδηγήσουν σε ερημοποίηση της περιοχής, σε υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και γενική υποβάθμιση ολόκληρου του Νομού.


Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε μια στροφή στην ποιοτική γεωργία που θα προωθεί την καθαρή ενέργεια και να στηρίξουμε έμπρακτα τέτοιες προσπάθειες. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν μονάδες βιομάζας που καίνε αγροτικά υπολείμματα, όπως επίσης δίνεται βαρύτητα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κάτι που στην  Ελλάδα βρίσκεται σε εμβρυακό επίπεδο, ασχέτως αν υπάρχουν τεράστιες προοπτικές.


 Ελπίζω το θέμα αυτό να έρθει γρήγορα σε συζήτηση από την επιτροπή και να βγουν  χρήσιμα συμπεράσματα, που θα στηρίζουν τις δίκαιες θέσεις μας για σεβασμό του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας.


Με τιμή
Χρήστος Κέλλας

Παρακαλώ σημειώστε ότι αυτή η διαδικτυακή τοποθεσία απαιτεί cookies για να λειτουργήσει σωστά.
Δεν αποθηκεύονται πληροφορίες σχετικά με εσάς προσωπικά.