ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΥΠΕΡΗΛΙΚΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΕΛΛΑ - ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΝAΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΥΠΕΡΗΛΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΕΣΣΔ

Ερώτηση στον Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Βρούτση Ιωάννη κατέθεσε ο μαζί με άλλους συναδέλφους του ο βουλευτή ΝΔ του Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας με θέμα τους ανασφάλιστους υπερήλικες από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και από την Βόρεια Ήπειρο.


Ο βουλευτής στην ερώτησή του αναφέρει:

 


Μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα δημιουργήθηκε με τη διακοπή των συντάξεων από τους ανασφάλιστους υπερήλικες και από τους αδελφούς μας από την Βόρεια ΄Ηπειρο και τις χώρες από την πρώην ΕΣΣΔ.
Υπερήλικες ανασφάλιστοι χωρίς κανένα άλλο εισόδημα ή με ένα πολύ μικρό βοήθημα κυρίως από την πρώην ΕΣΣΔ ύψους 60 – 80 ευρώ, έμειναν δίχως την σύνταξη των 360 ευρώ με την οποία ζούσαν και δόξαζαν την μητέρα Ελλάδα.


Κύριε Υπουργέ άμεσα πρέπει να επανεξετάσετε το θέμα αυτό και να επανέλθουν διατάξεις οι οποίες καταργήθηκαν


1.     Να καταργηθεί το χρονολογικό όριο του έτους 1992, δηλαδή εικοσαετία μόνιμης και νόμιμης παραμονής, σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να αποδείξουν ότι ήταν ήδη στην Ελλάδα. Πολλοί είχαν έρθει το 1992 και πριν από αυτό, αλλά με τις συνθήκες προσφυγιάς που αντιμετώπιζαν, δεν μπορούν να αποδείξουν την χρονολογία εισόδου στην Ελλάδα.
Να καταργηθεί λοιπόν η χρονολογία 1992 και όλοι οι ανασφάλιστοι / υπερήλικες να έχουν σύνταξη για να επιβιώσουν. Το 1964 έγινε παρόμοια ρύθμιση από τον ΟΓΑ για τους Αιγυπτίους Έλληνες υπηκόους.
2.    Εάν παίρνουν κάποιο επίδομα ή σύνταξη από το εξωτερικό, το ποσό αυτό να αφαιρείται από τη βασική σύνταξη τον ΟΓΑ που θα παίρνουν οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, ομογενείς από την Βόρεια Ήπειρο και την πρώην ΕΣΣΔ.
3.    Να μην υπολογίζεται ως τεκμήριο εισόδημα η κατοικία διαμονής του υπερήλικα ανασφάλιστου, διότι από μόνη της μπορεί να καλύψει το όριο των 8640 ευρώ τον χρόνο που έχει ορισθεί από τον νόμο.


Κύριε Υπουργέ

Πρέπει να αρθεί η διάταξη του Ν. 4095/2012 η οποία διακόπτει την σύνταξη και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τους ανασφάλιστους υπερήλικες και τους ομογενείς αδελφούς μας από την Βόρεια Ήπειρο και της πρώην ΕΣΣΔ.


Κατόπιν όλων αυτών Ερωτάσθε Κύριε Υπουργέ:
Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να επανέλθουν ρυθμίσεις που θα άρουν αδικίες και θα αποδίδουν σύνταξη στους ανασφάλιστους υπερήλικες αδελφούς μας από την Βόρεια Ήπειρο και τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ που είναι Έλληνες.

Παρακαλώ σημειώστε ότι αυτή η διαδικτυακή τοποθεσία απαιτεί cookies για να λειτουργήσει σωστά.
Δεν αποθηκεύονται πληροφορίες σχετικά με εσάς προσωπικά.