Ομιλίες

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
ΚΕΛΛΑΣ ΜΕ ΖΑΧΑΡΑΚΗ: H ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ«Χρειαζόμαστε νέα αντίληψη για την οδική ασφάλεια, που συνεπάγεται την καλύτερη κατανόηση των κανόνων οδικής ασφάλειας και τη συνειδητοποίηση των συνεπειών που έχει η επικίνδυνη οδική συμπεριφορά. Γι’ αυτό, είναι απαραίτητη η αναβάθμιση της διδασκαλίας του υφιστάμενου μαθήματος στα σχολεία, όπως και η εισαγωγή του στα παιδαγωγικά τμήματα των δημόσιων πανεπιστημίων, ενώ θα πρέπει να διοργανώνονται, σε τακτική βάση, ημερίδες οδικής ασφάλειας υπό την αιγίδα δήμων και περιφερειών».
Τα ανωτέρω τόνισε ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής και αν. Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής με τη συμμετοχή της Υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Σοφίας Ζαχαράκη, η οποία ενημέρωσε τους Βουλευτές για τον σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την ενίσχυση της οδικής εκπαίδευσης.
Συγκεκριμένα, η κ. Υφυπουργός, αφού υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο διδασκαλίας του μαθήματος της Οδικής Ασφάλειας ανά εκπαιδευτική βαθμίδα», ανέφερε ότι «το μάθημα πρόκειται να εισαχθεί στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων» αντί της ευέλικτης ζώνης στην οποία βρίσκεται σήμερα και θα περιλαμβάνει ενότητες που αφορούν «όλη τη γραμμή της επαφής του παιδιού με το δρόμο. Δηλαδή, το παιδί ως επιβάτης, το παιδί ως πεζός, το παιδί ως οδηγός, στις τρείς διαστάσεις που το συνοδεύουν ηλικιακά στη σχέση του με το δρόμο ή με τα οχήματα».  
Περαιτέρω, η κ. Ζαχαράκη επεσήμανε ότι η χώρα υπολείπεται του μέσου όρου των επιδόσεων των ευρωπαϊκών κρατών σε σχέση με την «ενότητα της οδικής ασφάλειας» και πρόσθεσε ότι το σχέδιο «Προσέχω» της Ν.Δ. εφαρμόζεται από «τα συναρμόδια Υπουργεία που θα καταρτίσουν την εθνική στρατηγική για την οδική ασφάλεια», ενώ «το Υπουργείο Παιδείας εξετάζει και άλλες θεματικές ενότητες που θα ενισχύσουν την ιδιότητα του πολίτη».
Από την πλευρά του ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, καταλήγοντας:
«Εστιάζουμε στην παιδεία με γνώμονα το μέλλον, χωρίς να ξεχνάμε ότι η οδική ασφάλεια εξαρτάται ταυτόχρονα και από τις υποδομές, την αστυνόμευση, τη νομοθεσία και την άμεση ιατρική φροντίδα. Σε κάθε περίπτωση, η παιδεία βελτιώνει συμπεριφορές και ενισχύει συνειδήσεις. Οι δημόσιες πολιτικές επιτυγχάνουν τους σκοπούς τους στη μακροχρόνια περίοδο, εφόσον υποστηρίζονται από την εκπαίδευση».

ΣΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
ΚΕΛΛΑΣ: ΑΝΑΣΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ – ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ«Ό,τι λέμε το εννοούμε και κάνουμε τις δεσμεύσεις μας πράξη! Μετά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά, τη βελτίωση των 120 δόσεων, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών που αναφέρεται ήδη στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, τη μείωση φόρου κατά 40% στις εργασίες ενεργειακής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε την αναστολή του ΦΠΑ, για 3 χρόνια, σε όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από το 2006.
Το μέτρο αυτό θα αυξήσει τη ζήτηση για νέες κατοικίες και την απασχόληση, ενώ θα ενισχύσει το εισόδημα δεκάδων επαγγελμάτων που σχετίζονται με την οικοδομή.
Αυτά είναι αναπτυξιακά μέτρα, που δίνουν ώθηση στην οικονομία, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στο παρόν νομοσχέδιο.»
Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, κατά την ομιλία για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο στη Βουλή, προσθέτοντας:
«Από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής μας έχουμε προχωρήσει σε ενέργειες, για να αντιμετωπίσουμε το απαράδεκτο φαινόμενο των εκκρεμών συντάξεων. 1.059.000 μας άφησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ! Επί του παρόντος, με την αρμοδιότητα έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων από τους πρώην φορείς, που έχουν απορροφηθεί από τον ΕΦΚΑ, εκτιμάται ότι ο χρόνος έκδοσης νέων συντάξεων θα μειωθεί κατά δύο μήνες.
Συγχρόνως, προάγουμε την πλήρη απασχόληση και καταπολεμούμε την αδήλωτη εργασία και την εισφοροδιαφυγή, ενώ ευνοούμε τις συλλογικές συμβάσεις και προστατεύουμε τις θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα».
Περαιτέρω, ο Λαρισαίος πολιτικός αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις, που αφορούν την Παιδεία, τη Δημόσια Διοίκηση και τη Δικαιοσύνη, επισημαίνοντας:
«Καταργούμε το αδικαιολόγητο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση “με ή χωρίς εξετάσεις” και επαναφέρουμε τις Πανελλαδικές για όλες τις σχολές αποκαθιστώντας το κύρος τους. Επιταχύνουμε τη διαδικασία εξέτασης των εκκρεμών αιτήσεων αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων από το πρώην ΣΑΕΠ, που κρατά παγιδευμένους χιλιάδες αποφοίτους.
Παράλληλα, πραγματοποιούμε, σημαντικές τομές στην ψηφιακή διακυβέρνηση και τη διοικητική δικαιοσύνη. Το Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών, η σύσταση του Παρατηρητηρίου Γραφειοκρατίας και η ίδρυση της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης αναβαθμίζουν εκ βάθρων την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών σε πολίτες και επιχειρήσεις, όπως και η υποχρεωτική ηλεκτρονική κατάθεση και επίδοση δικογράφων στα διοικητικά δικαστήρια, η καθιέρωση της ψηφιακής δικογραφίας και η εισαγωγή της τηλεσυνεδρίασης».
Τέλος, αναφορικά με τις διατάξεις για την ανάπτυξη του δευτερογενούς τομέα, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, υπογράμμισε:
«Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, η επέκταση του συντελεστή δόμησης για τις στρατηγικές επενδύσεις, σε συνδυασμό με τις διατάξεις για τα επιχειρηματικά πάρκα, τις βιομηχανικές δραστηριότητες και τους περιβαλλοντικούς όρους, συνιστούν στοχευμένες νομοθετικές παρεμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, την αναθέρμανση της βιομηχανίας και τη στήριξη του δευτερογενούς τομέα συνολικά».  
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Κέλλας σημείωσε:
«Το παρόν νομοσχέδιο θεσπίζει ισχυρές βάσεις για την προσέλκυση επενδύσεων και τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος φιλικού προς το υγιές επιχειρείν, συμβάλλοντας στην εκπλήρωση του εγχειρήματος της Κυβέρνησής μας για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου, αξιόπιστου και κοινωνικού κράτους, που θα αντιμετωπίζει με επιτυχία τις προκλήσεις στον 21ο αιώνα».

ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΕΛΛΑΣ: ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΠΥΛΩΝΕΣ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ«Εξασφαλίζονται οι πιστώσεις για τους αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς καθώς και για το Ειδικό Διδακτικό και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό για το σχολικό έτος 2019-2020, ενώ η φετινή χρονιά ξεκίνησε πολύ καλά και με πολύ λιγότερα κενά.
Αποκαθιστούμε τον συμβολισμό της αριστείας στα δημοτικά σχολεία, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ απαξίωσε εισάγοντας την κλήρωση για τη σημαία. Δεν είναι ρετσινιά η αριστεία και η αξιοσύνη! Η σημαία μας εγκοιτώνει αγώνες, θυσίες και αξίες, που μεταλαμπαδεύονται από γενιά σε γενιά! Κάθε μαθητής, υψώνοντας τη σημαία, εξυψώνει και επικοινωνεί στην τοπική κοινωνία τους κόπους όλων των συμμαθητών του και επιλέγεται ως σημαιοφόρος, για να εκπροσωπήσει το σχολείο του και τις αξίες όλων μας.»
Τα ανωτέρω επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, κατά την ομιλία του επί του νομοσχεδίου «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού, άλλα ζητήματα του Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις», εστιάζοντας σε ρυθμίσεις του Υπ. Παιδείας.
Ο Λαρισαίος πολιτικός, αφού αναφέρθηκε στην επανασύσταση του ΕΟΔΥ ως ΝΠΙΔ, «προκειμένου να υποστηριχθεί με μεγαλύτερη ευελιξία η ερευνητική δραστηριότητά του», σημείωσε σε σχέση με την αντικαπνιστική νομοθεσία:
«Λαμβάνονται μέτρα για την προστασία της νέας γενιάς. Το γεγονός ότι η πώληση καπνού απαγορεύεται ρητά στους ανηλίκους, σε συνδυασμό με την απαγόρευση του καπνίσματος σε αυτοκίνητα, που επιβαίνουν παιδιά, καθώς και στους αθλητικούς χώρους θα έχει εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα στο μέλλον».
Προσθέτως, επικεντρώθηκε στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τα φάρμακα, υπογραμμίζοντας ότι θα ευνοήσουν τη «βελτίωση του ανταγωνισμού και τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών», ενώ ζήτησε μετ’ επιτάσεως από τον Υπουργό, Β. Κικίλια, να βελτιώσει το «clawback για γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα και ιατρικά εργαστήρια».
Τέλος, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, αφού επικρότησε την ανασυγκρότηση του ΕΚΑΒ, δια της απορρόφησης αρμοδιοτήτων του ΕΚΕΠΥ και της σύστασης του Αυτοτελούς Τμήματος Επιχειρήσεων Υγείας, στο οποίο θα λειτουργεί το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, επιδοκίμασε την εισαγωγή στόχων στις συμβάσεις των διοικητών των νοσοκομείων, την οποία χαρακτήρισε ως «πρότυπη για τις θέσεις ευθύνης στον δημόσιο τομέα».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Κέλλας τόνισε:
«Αγωνιζόμαστε για να παραδώσουμε στα παιδιά μας μία Ελλάδα, που γίνεται κάθε μέρα ολοένα και πιο φωτεινή. Δυναμώνουμε τους πυλώνες του κοινωνικού κράτους και της ανθρώπινης ανάπτυξης, δίδοντας έμφαση στην Παιδεία και την Υγεία, που ενισχύονται σημαντικά με την υπερψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου».    

ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΕ ΙΑΒΕΡΗ
ΚΕΛΛΑΣ: ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ Η ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ«Όταν ο οδηγός αγώνων έχει ως σκοπό της ζωής του την εμπέδωση της οδικής συνείδησης και την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, τι θα πρέπει, κατ’ αναλογία, να πράξει ο απλός ερασιτέχνης είτε ο επαγγελματίας οδηγός; Αυτό είναι το πρώτο παράδειγμα, που πρέπει να δίδεται στους υποψήφιους οδηγούς σε συνδυασμό με άλλα μέσα και πολιτικές.
Όλα είναι θέμα παιδείας! Πέραν της εκπαίδευσης, όμως, χρειαζόμαστε ενίσχυση της αστυνόμευσης και αυστηροποίηση της νομοθεσίας.»
Τα ανωτέρω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής και αν. Γεν. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του στην πρώτη θεματική συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, σχετικά με την οδική συμπεριφορά, καλωσορίζοντας τους οδηγούς αγώνων και εκπαιδευτές οδικής συμπεριφοράς, Αναστάσιο και Κωνσταντίνο Μαρκουΐζο (Ιαβέρη), οι οποίοι ανέπτυξαν το θέμα.
Ο Αναστάσιος Μαρκουΐζος επεσήμανε πως η οδική ασφάλεια είναι ένα «εθνικό θέμα», καθότι η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις των χωρών με τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη καθώς και ότι, διαχρονικά, οι θάνατοι στην άσφαλτο συνιστούν μία «γενοκτονία». Επιπλέον, αναφέρθηκε στη δημογραφική προέκταση των τροχαίων καθώς και στις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειές τους.
Ο Κωνσταντίνος Μαρκουΐζος ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για το σχέδιο, που έχει εκπονήσει, σε σχέση με τη θεσμική οργάνωση και την εφαρμογή δέσμης μέτρων για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας. Συγκεκριμένα, εστίασε στους άξονες της ενίσχυσης της εκπαίδευσης, της αναβάθμισης των υποδομών και της βελτίωσης των τεχνικών προδιαγραφών των οχημάτων, ενώ εισηγήθηκε τη σύσταση διυπουργικής επιτροπής, στην οποία θα προεδρεύει ο Πρωθυπουργός, που θα εποπτεύει την υλοποίηση των αντίστοιχων δημοσίων πολιτικών.
Κλείνοντας τη συνεδρίαση, αφού μεσολάβησαν τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής, ο Χρήστος Κέλλας σημείωσε πως η οδική ασφάλεια είναι ένα εθνικό ζήτημα, που επαφίεται, πρώτιστα, στη συνείδηση του κάθε οδηγού, όπως υπογράμμισε σχετικά ο κ. Μαρκουΐζος, ενώ ευχαρίστησε τους εκπαιδευτές, οι οποίοι κατέθεσαν το σχέδιό τους σε ηλεκτρονική μορφή στην Επιτροπή και διένειμαν έντυπο υλικό στα μέλη της.

Σελίδα 1 από 23

Παρακαλώ σημειώστε ότι αυτή η διαδικτυακή τοποθεσία απαιτεί cookies για να λειτουργήσει σωστά.
Δεν αποθηκεύονται πληροφορίες σχετικά με εσάς προσωπικά.